Friday, August 15, 2008

Wasiat Terakhir Mak Temah - Bacalah...Pasti Tergelak

Setelah beberapa hari ditempatkan di wad ICU, keadaan Mak Temah mula beransur stabil.


Keesokan harinya beliau dipindahkan ke wad biasa, tetapi peralatan pernafasannya masih belum ditanggalkan.


Bersama isterinya Bedah, Tok Ketua ke hospital lewat petang itu untuk menziarah jirannya itu.


Mak Temah kelihatan amat lemah tetapi masih dapat mengenali tetamu-tetamunya.


Dia memandang ke wajah Mak Bedah dengan mulut yang terkumat kamit. Mak Bedah mendekati Mak Temah sambil mendekatkan telinganya ke bibir beliau. Tok Ketua yang berada di sisi katil sebelahlagi juga turut mendekati bahagian kepala Mak Temah.


Tetapi, tiba-tiba Mak Temah mengalami sesak nafas dan dadanya berombak-ombak turun naik. Dalam keadaan kelam kabut itu, Tok Ketua terlihat tangan Mak Temah seolah-olah meminta pen dan kertas..


Kebetulan Tok Ketua menyimpan beberapa helai kertas kecil di dalam saku koceknya dandengan segera menyerahkannya kepada Mak Temah. Tentunya Mak Temah mahu menulis wasiat, getus fikirannya. Nafas Mak Temah semakin sesak dan akhirnya terhenti setelah beliau menuliskan ayat terakhirnya.Menghormati jenazah, Tok Ketua tidak mahu membaca wasiat itu di depan arwah Mak Temah. Keesokannya setelah jenazah disempurnakan, barulah Tok Ketua memanggil kesemua waris Mak Temah dan menyatakan Mak Temah sempat menuliskan wasiat untuk mereka sebelum menghembuskan nafas terakhir.


Waris-warisnya berasa hairan kerana setahu mereka Mak Temah bukan orang berharta. Perlahan-lahan Tok Ketua mengeluarkan kertas yang ditulis oleh arwah Mak Temah semalam dan memasang cermin matanya.


Mukanya merah padam dan kertas tersebut jatuh daripada tangannya. Tiba-tiba Tok Ketua berlari keluar dari bilik tersebut. Anak sulong Mak Temah, Rizal mengambil kertas tersebut dari lantai dan membacanya."Tolong jangan pijak salur oksigen aku, Tok Ketua!!!"

kesimpulannya, Baik-baik melawat orang sakit !2 comments:

  1. hahaha...lawak! apalah agaknya perasaan tok ketua tu selepas bc surat tu...apa lah pula tindakan ank2 si mati tu...

    ReplyDelete
  2. Zuer rasa pasti dier akan menyesal...sampai mati...
    Buat malu jer tok ketua tu....

    ReplyDelete

Korang tulis apa2 comment pun...tapi jangan mare ye kalau tetiba jer komen tu tak dipublish kan...Mungkin ada unsur2 fitnah, kutukan dan sewaktu dengannya..Di sini bukan tempatnya...Disini tempat nak bertukar2 pengalaman dan merapatkan hubungan kawan2. Harap maklum...Selamat berblogger...!!!!