Friday, November 28, 2008

Berkhatan

Musim sekolah nie, ramailah ibu bapa yang membuat Majlis berkhatan anak2 lelaki nyer kan? Islam menyuruh umatnya berkhatan adalah untuk kebersihan. sekarang nie pun ramai yang bukan Islam jugak berkhatan jugak. Tak ramai lah...tapi ada kan?Hadith :


Daripada Abu Hurairah r.a katanya:”Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:”Terdapat lima perkara fitrah iaitu berkhatan, mencukur bulu ari-ari, mencukur misai, memotong kuku dan mencabut bulu ketiak.”

Huraian

1. Khatan bererti memotong kulit yang menutup "hasyafah" (kepala zakar) lelaki. Berkhatan adalah salah satu keutamaan agama yang disyariatkan Allah kepada hambaNya.

2. Islam tidak mensyaratkan bayi mesti dikhatankan semasa kecil malah ia harus dibuat sama ada anak tersebut masih kecil atau sudah besar. Tetapi lebih afdhal bagi ibu bapa mengkhatankan anak mereka pada hari ketujuh kelahirannya sepertimana yang dilakukan oleh Rasulullah SAW semasa kelahiran dua orang cucu baginda.

3. Dari segi kesihatan dan perubatan, berkhatan boleh memelihara kebersihan diri, mengelokkan bentuk tubuh badan, dapat mengelakkan penyakit dan sebagai salah satu cara untuk mengendalikan nafsu syahwat selain dapat membezakan antara muslim dan kafir.

No comments:

Post a Comment

Korang tulis apa2 comment pun...tapi jangan mare ye kalau tetiba jer komen tu tak dipublish kan...Mungkin ada unsur2 fitnah, kutukan dan sewaktu dengannya..Di sini bukan tempatnya...Disini tempat nak bertukar2 pengalaman dan merapatkan hubungan kawan2. Harap maklum...Selamat berblogger...!!!!